Balkon niespodzianka

Dodano sie 30, 2016


Balkon niespodzianka

<<< powrót do kategorii ogrody prywatne

<<< poprzedni projekt                                                                                                                                                        następny projekt >>>

 

Balkon niespodzianka.

 

Już na pierwszym spotkaniu dowiedzieliśmy się, że nie będzie to typowa realizacja – balkon miał być niespodzianką dla żony Inwestora, musieliśmy więc wszelkie prace trzymać w ukryciu aż do czasu, kiedy wszystko nie będzie dopięte na ostatni guzik. Projektowanie w tajemnicy nie stanowiło problemu, trudniejszą kwestią była realizacja. Balkon jest niewielki, ale jego zagospodarowanie dość intensywne – znalazły się na nim stojące i wiszące donice, rośliny wieloletnie, sezonowe, zioła i warzywa oraz markiza i meble ogrodowe. Niespodzianką dla nas była natomiast wysokość – teoretycznie czwarte (w rzeczywistości czwarte i pół) piętro bez windy. Ale udało się! Kilkadziesiąt kilogramów ziemi, keramzytu, otoczaków zostało wniesionych, donice zostały w tempie ekspresowym wypełnione ziemią, a rośliny zasadzone – na wieczór (tj. powrót żony Inwestora z pracy) balkon był gotowy! Czy było ciężko? Bardzo. Czy było warto? Bez wątpienia! : )

W nowoczesnym stylu

Sposób aranżacji balkonu nawiązuje do stylu, w jakim jest urządzone mieszkanie. We wnętrzu dominuje szarość i biel, widoczne są nawiązania do stylu skandynawskiego. Wszystko wykonane jest w bardzo prosty, elegancki sposób. Przy tworzeniu projektu zależało nam na tym, aby balkon miał ten sam charakter. Z tego względu wybrane zostały nowoczesne, białe, prostokątne donice. W roślinności też pojawiły się białe akcenty: derenie o biało-zielonych liściach, trzcinniki o paskowanych blaszkach liściowych i brzoza o białej korze. W wiszących donicach zaprojektowana została aromatyczna lawenda  – jedyny akcent kolorystyczny. Dwie duże donice przeznaczone zostały nie niewielki ogródek warzywno – ziołowo – owocowy. Markiza wykonana została z prosto zakończonego szarego płótna.

 

Lokalizacja: Warszawa – Ochota

Projekt: 2016 r.

Realizacja: 2016 r.

Galeria:

 

  • 11